Dziś coś trochę bardziej sytnego – krokiety po meksykańsku z tortilli. Zaplanowałam te danie już jakiś czas temu, ale nie było okazji by zrobić. Tak się głowię, bo muszę oddzielić i zrobić 2 wersje, jedna z pomidorami dla mnie, a druga bez, dla faceta. Więc tak sobie w głowie układam jak to rozwiązać, więc zrobię po prostu dwie wersje.
Składniki:
- 4 placki tortilli
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- 1 papryka czerwona
- pół puszki kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano
Mięso mielone podsmażamy na patelni, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy jeszcze chwilę.
Pomidory mieszamy z czosnkiem i oregano. 2/3 pomidorów dodajemy do mięsa i papryki. Dodajemy również kukurydzę (można także dać czerwoną fasolę) i przyprawy.
Dusimy około 10 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Na placki tortilli nakładamy farsz, ostrożnie składamy w roladę, by farsz nie wyleciał i ładnie się ułożyło.
Instrukcja jak zwinąć taką tortillę (fotka z neta):
Krokiety układamy na blaszce czy naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Należy uważać by brzegi tortilli za bardzo się nie spiekły i nie zeschły, dlatego lepiej krócej piec, z 18, czy 15 minut.
Smacznego!