Zostało mi z wczoraj trochę mięsa mielonego i myślałam co z niego zrobić. Nie jest aż tak dużo by zrobić kotlety czy pulpety, ale na spaghetti jak znalazł 🙂
W przepisie napisali, że sos gotuje się kilka godzin, ale kto by tam miał tyle czasu 😀 Parę minut podgotuję i też dobrze 🙂 Wczoraj krokiety tak zrobiłam i wyszło smacznie.
Makaron należy ugotować al dente. Dla mnie to zawsze stres bo minuta wcześniej czy później i już wyjdzie nie tak jak trzeba. Więc niby proste zadanie, ale stresujące 😀
Składniki:
- ok. 250 g makaronu spaghetti
- 250 g mięsa mielonego
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- pół puszki pokrojonych pomidorów
- ser żółty
- liść laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię włożyć mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając około 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni zeszklić cebulę.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat, pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić około 10 minut.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli (al dente 7 minut). Ja łamię makaron na pół, łatwiej potem jeść. Udało mi się jednak ugotować makaron al dente, podczas gotowania kilka razy sprawdzałam czy dobry i wtedy odlałam. Odcedzić, polać sosem, posypać startym serem żółtym.
Gotowe!