Te danie zrobiłam wspólnie z chłopakiem, a raczej on był głową operacji, ja poboczne zadania i zdjęcia. Babka ziemniaczana, ale na patelni, jest to dość szybkie i proste danie, a jakie smaczne 🙂
Składniki:
- ok. 6-8 ziemniaków
- ok. 150 g boczku wędzonego
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ok. 100 g śmietany
- olej
Babkę robimy podobnie jak placki ziemniaczane, z tym że jest ona duża na całą patelnię i trochę inaczej smakuje.
Ziemniaki obieramy, myjemy, tarkujemy do dużej miski. Odsączamy z wody.
Z boczku odkrajamy skórkę i jeśli są to twarde kawałeczki kości. Kroimy boczek na cienkie paseczki.
Cebulę obieramy, kroimy na małe kawałeczki.
Rozgrzewamy mniejszą patelnię i dodajemy do niej boczek i cebulę, smażymy kilka minut aż będą dobre.
Do masy ziemniaczanej dodajemy 3 jajka, ok. 100 g śmietany, trochę soli i pieprzu. Mieszamy.
Posmażony boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej i całość mieszamy.
Na rozgrzaną dużą patelnię, na którą wlaliśmy olej, wlewamy z miski tą masę ziemniaczaną. Rozprowadzamy równo po całej patelni. Smażymy z każdej strony na małym ogniu, co jakiś czas sprawdzając by się nie podsmaliła.
Gdy przewracamy ją na drugą stronę łopatkami, należy bardzo uważać, gdyż może się rozpaść na kawałki. Mi się dziś rozpadła, ale sprytnie udało się uratować, wystarczyło że z drugiej strony się podsmażyła, przyłożyliśmy duży talerz i na ten talerz tą babkę nałożyliśmy.
Gotowe! Ja jem polaną śmietaną, tak jak to robię z plackami ziemniaczanymi. Pychota! 🙂
Ja specjalnie jeszcze mieszam na patelni. Wtedy w środku jest jeszcze tak fajnie przysmażone 😋uwielbiam