Dziś będą placuszki z szynką, pieczarkami i serem. Nie mam pomysłu na wstęp, to napiszę że za oknem jest szaro, śniegu nie ma, ale liczę że wyjdzie słonko w trakcie smażenia placków 🙂 Napiszę też, że jestem ciekawa jak będą smakować 🙂
Składniki:
- 7 pieczarek
- 1 cebula
- 6 plasterków szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 260 ml mleka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli lub do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pieczarki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10 minut, następnie wyciągamy na sitko i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę.
Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wykładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Podajemy z dowolnymi sosami. Ja zrobię sos czosnkowy, mój ulubiony.
Wyszły smaczne 🙂
Smacznego!