Wyglądają pysznie i smakują tak samo. Mowa o tortilli z mięsem kurczaka, warzywami i sosem.
Składniki:
- kilka placków do tortilli dużych (20 cm)
- filet kurczaka
- ser żółty
- pomidor
- sałata
- majonez
- przyprawa do mięsa
Jak zaczynam pisać ten przepis to aż brzuch się domaga takiej tortilli 😀
Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięs, smażymy na patelni. Warzywa myjemy. Jeśli dodajemy paprykę, to też podsmażamy, to samo robimy z cebulą jeśli chcemy ją dodać, polecam do tego czerwoną cebulę.
Na brzegu każdego placka tortilli układamy składniki: mięso, ser żółty, pomidor, sałata, nie za dużo i nie za mało, tak by dało się zwinąć.
Zwijamy każdy placek w taki sposób, by tylko z jednej strony widoczne były składniki, w taki rożek. A jak nie wyjdzie, to zwyczajnie zawinąć, by się nie rozwaliły.
Podsmażamy na patelni tylko trochę, z kilka minut. Po wyjęciu z patelni dodaję sos do środka każdej tortilli, ja dodaję sam majonez, ale można też zrobić sos czosnkowy czy inny, tu już pełna dowolność.
No i szamiemy! Smacznego 🙂
U nas dzieciaki bardzo lubią tortillę, to taka nasza alternatywa kebaba. Każdy natomiast indywidualnie dobiera sobie ilość i rodzaj warzyw.
Dokładnie, pełna dowolność warzyw i sosów, a i sytne bardzo.