Zamiast klasycznych schabowych, można by przyrządzić coś nieco bardziej wyszukanego. Lubię dania z różnymi sosami, nadają one miękkość mięsu i smak. Dziś będzie schab w sosie węgierskim. To jest coś jak bitki, ale w sosie węgierskim brzmi bardziej prestiżowo 😀
Składniki:
- 500 g schabu
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- kostka rosołowa lub bulion na włoszczyźnie
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
Schab trochę potłuc, przekroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z obu stron do zarumienienia. Doprawić solą i pieprzem.
Do dużego garnka wlać trochę wody (1/3 garnka), zagotować, dodać kostkę rosołową lub bulionetkę. Doprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim.
Dodać podsmażony schab i cebulę.
Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
Podawać z ziemniakami czy kaszą, z dodatkami jak ogórek, brokuły, sałatka, lub też można to pominąć 😀
Smakują wyśmienicie!
Smacznego!