W ten niedzielny dzień poleciałam do sklepu po szynkę na bitki. Już dzień wcześniej obmyśliłam jakie danie dziś zrobię. Nie raz robiłam bitki, ale jeszcze nigdy w takim sosie musztardowym. Wyszły smaczne, dla odmiany podałam z kaszą.
Będąc w sklepie kupiłam też nowe talerze i mniejsze naczynie żaroodporne, z czego jestem bardzo zadowolona 🙂 Szkoda tylko że nie ma słońca do zdjęć, bo z zielonego, wyszedł jakiś blady, no nic, innym razem. W głowie mam przepisów na kilka kolejnych dni, tylko nie wiem czy ochota będzie by je zrealizować 😀
Składniki na bitki:
- 0.5 kg szynki wieprzowej
- duża cebula
- słodka papryka
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej
Składniki na sos musztardowy:
- 1 litr rosołu (woda z kostką rosołową)
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Szynkę umyć, pokroić w cienkie plasterki i rozbić cienko.
Mięso oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką.
Mięso obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumieni.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Bitki oraz cebulę umieścić w garnku.
Teraz robimy sos musztardowy. Na patelni rozgrzewamy masło, 4 łyżki musztardy z sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy kilka minut.
Gotujemy w drugim garnku rosół – czyli 1 litr wody i do niej wrzucamy kostkę rosołową, wrzucamy ten sos musztardowy z patelni oraz łyżkę przyprawy curry. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gorącym sosem zalać bitki, czyli z tego garnka z rosołem co przed chwilą gotowaliśmy, wlewamy do garnka z bitkami i cebulą.
Bitki dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 minut.
Gotowe! Podawać z kaszą, czy ziemniakami. Smacznego! 🙂
Pychota, dawno jadłam. Już czuję ich zapach i smak!