Lubię udka z kurczaka, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Upiekę je w serowej panierce. Będę się streszczać z opisem bo jest już późno, a ładne słonko świeci od rana i szkoda marnować dnia 🙂
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
Marynata:
- 6 łyżek oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki chili lub ostrej papryki
Panierka:
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 dg drobno startego sera żółtego
Przygotować marynatę: obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty – dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone pałki kurczaka umieścić w naczyniu, polać je marynatą, dokładnie natrzeć, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja nie będę czekać, od razu upiekę 😀 ).
Przygotować panierkę: wszystkie składniki na panierkę dokładnie wymieszać.
Wyjętego z marynaty kurczaka dokładnie obtoczyć w panierce, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok 50 min w 180 st. C.
Podawać z ziemniakami, jakąś surówką czy warzywami.
Wyszły przepyszne! Ta panierka, mniam! Smacznego!