Z mięs pieczonych, co jakiś czas lubię zjeść karkówkę i żeberka. W sosie miodowo-musztardowym wyśmienicie smakują żeberka, ale że u mnie ciężko w sklepie jest dostać dobre żeberka, więc dość rzadko mam okazję je zjeść. Dużo łatwiej o karkówkę, więc upiekę ją z tym przepysznym sosem. Przepis jest taki po mojemu, nic trudnego, przyprawić i do piekarnika 🙂
Składniki:
- karkówka 600g
- przyprawa do mięs
- miód ok. 2 duże łyżki
- musztarda ok. 6 małych łyżeczek
- cytryna
- sól, pieprz
- olej
- masło do posmarowania naczynia
Zaczynamy od pokrojenia karkówki na plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Kładziemy karkówkę, którą przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do mięs.
Wstawiamy do piekarnika przykryte naczynie z karkówką i pieczemy w 180 stopniach około godzinę. Nie należy ściśle trzymać się tego czasu, bo z mięsem różnie bywa, raz wystarczy godzina pieczenia, raz dłużej. Należy pilnować by nie wyszła zbyt sucha. Dlatego kiedy zbliża się godzina, to wyjmuję z piekarnika i sprawdzam czy dobra, jeśli nie, to wkładam z powrotem na kilkanaście minut.
Można też obok naczynia położyć ziemniaki i upiec, albo obrane wrzucić do naczynia i wyjdą smaczne pieczone ziemniaczki.
W trakcie pieczenia przygotujmy sos. Do miski dodać miodu ok. 3 łyżki, musztardy ok. 2 łyżki, pokropić cytryną, dodać pół łyżki oleju. Proporcje mogą być różne, w zależności ile chcecie zrobić sosu. Ja lubię więcej, gdyż jest smaczny. Wkładamy do lodówki. Wyjmiemy jak już się karkówka upiecze i polewamy sosem na talerzu, każdy indywidualnie sobie polewa, gdyż nie wszyscy mogą lubić z sosem 🙂
Smacznego!