Dobra, jest to ostatnie danie przed przerwą, bo jakiś czas mnie nie będzie i musicie sami wymyślać przepisy, przykro mi, niech teraz inni mi gotują 😀 Przypomina mi to orientalne danie, kurczak w cieście, w niecodziennym sosie. +18, bo w daniu jest piwo 🙂
Składniki:
- ok. 400 g fileta z kurczaka
- fix do potraw chińskich Knorr
- 200 ml ciemnego piwa
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- olej
- 2 czerwone cebule
- 2 jajka (białka)
Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę 3 centymetry na 3 centymetry, przełóż do miseczki, dodaj naturalną przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj (na opakowaniu jest napisane że na 100 g mięsa 1 łyżeczka, więc tak można dodać 3-4 łyżeczki przyprawy). Zamarynowane mięso odstaw na około 10 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj ciasto. Ubij pianę z białek jaj do oddzielnej miseczki. Przygotuj dużą miskę i obie mąki wymieszaj, następnie połącz z piwem. No końcu dodaj pianę z białek. Mi tego ciasta wyszło trochę za dużo, zostało. Więc można dać mniejsze proporcje na 400 g mięsa. Chociaż lepiej więcej niż za mało 🙂
Na patelni rozgrzej olej i usmaż w nim zanurzone w cieście kawałki kurczaka. Najlepiej na dużej patelni, bo te mięso tak ciasno będzie do siebie przylegać i się poskleja. Niby to nic, bo później można rozkleić, ale dobrze jakby miało więcej miejsca.
Na drugiej patelni podsmaż pokrojone w kostkę papryki i cebule. Ja dodatkowo przykrywałam co jakiś czas pokrywą, by warzywa były miększe.
Całość zalej Fixem Knorr rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu (300 ml zimnej wody, czyli ok. 1.5 szklanki wody). Wszystko razem gotuj 3 minuty. Usmażone kawałki kurczaka podawaj na sosie z ryżem.
Mniam! 🙂