Od czasu do czasu robię nuggetsy z kurczaka z dipami. W takiej wersji z panierką z płatków kukurydzianych i owsianych jeszcze nie robiłam i jestem ciekawa jak będą smakować. Ale to kurczaczek, musi smakować 🙂
Wczoraj przysłali z aliexpress matę – obrus emitujący drewno. Czekałam na niego 2 miesiące, ale warto było 🙂 Już nie mogłam się doczekać aż użyję do zdjęć i chciałam przygotować coś ładnego na tą okazję 🙂
Składniki:
- pierś z kurczaka, ok. 500 g
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- garść pokruszonych płatków kukurydzianych + płatki owsiane
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
- olej do smażenia
Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Jajko, wodę, mąkę, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka mieszamy kuchenną trzepaczką, do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
Kąski kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce, wymieszanych płatkach kukurydzianych z owsianymi. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Taka rada: nie wsypujcie płatków pół miski, tak jak ja to zrobiłam, bo maczając mokre mięso, płatki po kilku maczaniach będą mokre i się nie przykleją, więc po trochu dosypujcie nową porcję płatków.
Każdy kawałek smarujemy olejem za pomocą pędzelka ze wszystkich stron.
Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 min. w temp. 180 stopni grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, najlepiej przed końcem wyjąć mały kąsek, przekroić i spróbować, zobaczyć czy jest gotowy.
Wyszły przepyszne! I miłe dla oka 🙂
Smacznego!