Dziś zrobiłam szybki i smaczny obiad, którym się zajadałam. Kurczak w sosie cebulowym, podany z ryżem i korniszonami, mniam!
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 2-3 duże cebule
- 1 opakowanie sosu jasnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie: majeranek lub inne ulubione zioła
Fileta umyj, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Na patelnię dodaj olej i obsmaż mięso z każdej strony.
Cebulę obierz, pokrój. Na drugiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Dodaj do mięsa usmażoną cebulę.
Bazę do sosów rozpuść w 200-300 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Przykryj i duś kolejne ok 10 minut, aż mięso będzie miękkie, a cebula lekko się rozpadnie. Opcjonalnie, jeśli masz ochotę, dopraw ulubionymi ziołami.
Podawaj z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Świetnie smakuje z ogórkami ze słoika 🙂
Smacznego!