Dziś danie prosto z Włoch – pierś drobiowa „Italiana”, z warzywami, serem, salami. Żartuję, normalne polskie danie 😀 I jest to danie jak ktoś nie ma pomysłu na obiad, czyli np. ja teraz i chce szybko przyrządzić obiad syty, smaczny. A kto nie lubi kurczaka? Kurczaczek dobry jest 😀
Składniki (4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (ok 600 g)
- ketchup
- 4 pieczarki
- kilka plasterków pomidora
- 8 plastrów salami
- ser żółty
- suszone oregano do posypania
- parę listków bazylii, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka przekrajamy i rozkładamy, żeby utworzyły duży kotlet, lekko rozklepujemy tłuczkiem , tak żeby pozostały dość grube. Wyjdą 4 porcje.
Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron, nie muszą być gotowe, dopieką się w piekarniku.
Pieczarki kroimy w plastry, lekko obsmażamy.
Każdy filet kurczaka solimy, pieprzymy (chociaż dziwnie to brzmi, wolę stosować – używamy pieprzu 😀 ), smarujemy ketchupem, posypujemy oregano.
Następnie układamy ser żółty pokrojony w plasterki, pieczarki, kawałki salami i pomidor.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż ser żółty się roztopi.
Wyciągamy, posypujemy ziołami.
Można też zamiast salami użyć szynki.
Bardzo mi smakowało 🙂
Smacznego!
Jak myślisz moim wybrednym dzieciom smakowałoby?
Na pewno by smakowało, musowo musisz zrobić 😀