Jeśli lubicie i czasem kupujecie gyros na mieście, to można go też w prosty sposób przygotować w domu. Podany z frytkami, ryżem czy kaszą. Ja wolę wersję z ryżem i sosem czosnkowym.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Gyros z kurczaka
2018-01-31 13:48:08
Składniki
- filet z kurczaka 500 g
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- ryż (2 torebki)
- przyprawa curry (szczypta)
- sól 1,5 łyżeczki
- szczypta pieprzu
- cukier 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- oregano 0,5 łyżeczki
- tymianek 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
- Przyprawy do gyrosa wymieszać ze sobą w miseczce.
- Wlać 2 łyżki oliwy.
- Mięso pokroić w paski, obtoczyć w powstałej marynacie z przypraw.
- Usmażyć na rozgrzanej patelni aż się zarumieni.
- Podawać z ugotowanym ryżem, kaszą lub fytkami, z dodatkiem sosu czosnkowego. Na ryż posypać trochę curry i wymieszać.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Przepis na sos czosnkowy:
Do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
Następnie dodaj 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Odstaw do lodówki.
Gotowe! Smacznego!