Późno wstałam, a czas tak u mnie leci, że godzina jak minuta, robię wszystko w biegu. Jak się nie przygotuje w nocy przepisu to trzeba rano szybko pisać i do sklepu lecieć po produkty. A słonko o tej porze roku chytre jest. Dobra, więc dziś przyrządzę wieprzowinę a’la strogonow. Nie raz robiłam takie danie, ale przed rozpoczęciem bloga robiłam przyprawy z paczka, więc taki pół gotowiec, dziś sama wszystko przyrządzę.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 2 szklanki wody lub bulionu, lub bulionu z kostki
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki ketchupu
- 2 czubate łyżeczki mąki + trochę mąki do oprószenia mięsa
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki obierz, pokrój w półplasterki. Wieprzowinę pokrój w cienkie paseczki i posyp solą, pieprzem i odrobiną mąki.
Podsmaż cebulę na patelni, gdy się zeszkli dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Przełóż do miseczki.
Na patelni podsmażaj wieprzowinę, tak aby z każdej strony się zrumieniła. Podsmażone mięso przełóż do rondla z grubym dnem.
Zalej mięso wodą z bulionetką lub kostką rosołową, dodaj słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie i duś pod przykryciem aż mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki z cebulą.
Wymieszaj dokładnie śmietanę, ketchup i dwie łyżeczki mąki w miseczce. Zahartuj mieszankę dodając po łyżce gorący sos, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej do gulaszu i gotuj jeszcze kilka minut.
Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!