Uwielbiam szpinak i ser feta. Znalazłam danie, obok którego nie mogę przejść obojętnie. Jest to dość szybki przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta. Jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Składniki:
- ok 200 g makaronu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ok 150 g świeżego szpinaku
- ok 100 g sera feta
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w małą kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać przetarty przez praskę czosnek.
Gdy cebulka się zeszkli, dodać umyty i pokrojony szpinak, dusić aż zrobi się wiotki.
Następnie wlać przecier pomidorowy, doprawić pieprzem, ewentualne solą (z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony).
Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać z sosem.
Na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać.
Smacznego!