Niby szwajcarski, a polski 😀 Trzeba coś wreszcie ze schabu zrobić. Takie danie większość osób lubi, bo kto nie lubi schabu? A jak jeszcze z dodatkiem sera i szynki, podane z warzywami czy surówką, mniam!
Składniki:
- schab bez kości – 500 g
- ser żółty pokrojony w cienkie plastry – 100 g
- szynka pokrojona w cienkie plastry – 100 g
- 2 jajka
- bułka tarta – 200 g
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej
Schab oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon.
Czyste mięso pokrój w cienkie plastry.
Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii i dokładnie rozbij.
Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Ja dałam kilka plasterków.
Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt.
Panieruj w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
Taka rada, schab w środku może nie być za dobrze usmażony, dlatego dobrze jest przekroić, sprawdzić i podsmażyć jeszcze z kilka minut.
Smacznego!