Schab można przyrządzić na wiele sposobów, np. roladki, zwyczajne schabowe, pod pierzynką czy w sosie. Dziś będzie schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą ziarnistą. Obawiam się tylko o składniki, których nie ma w każdym sklepie, więc wyruszam w poszukiwania. Jestem po zakupach i gotowaniu, udało mi się dostać składniki i wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze? Serek mascarpone który właśnie jadłam pierwszy raz w życiu i jem łyżkami, taki przepyszny! Delikatny, słodkawy, taki ubity, mniam!
- 6 plastrów schabu
- 1/2 szkl. bulionu
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- Mięso rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
- Usmażyć na złoto z obu stron.
- Podlać bulionem (kostka rosołowa z wodą) i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować).
- Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie potrzeby można podlewać wodą).
- Dodać sok z cytryny, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut.
- Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
Danie jest smaczne, ale nie zachwyciło mnie aż tak bardzo, bym miała je częściej robić. Znam kilka innych przepisów które mi bardziej posmakowały. Połączenie pysznego serka mascarpone z musztardą francuską ziarnistą, która ciągle wchodzi w zęby, to średni wybór według mnie. Mimo tego jest to smaczne danie, warte polecenia.
Smacznego!