Potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej, ze składnikami takimi jak papryka, cebula, pomidory, kiełbasa… o czym mowa? O leczo. Zapewne nie raz jedliście i jeśli lubicie wszystkie te składniki, to jest to smaczny i szybki posiłek.
Leczo
2018-02-20 12:26:18
Składniki
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 400 g kiełbasy (np. wiejskiej, podsuszanej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (żółta, czerwona)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 500 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie
- Do szerokiego garnka włożyć smalec, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut.
- Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
- Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
- Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
- Następnie dodać przecier pomidorowy.
- Gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!