Dziś przedstawiam przepis na lepenice, czyli tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą, polane boczkiem z cebulką. Danie pochodzi z kuchni Czeskiej. Jest przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz u mnie zagości 🙂
Lepenice
2018-02-16 14:18:40
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- 500 g wędzonego boczku
- 3 duże cebule
- 400 g kiszonej kapusty
- olej
- sól, pieprz
- szczypior
Przygotowanie
- Kapustę trochę odciskamy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka, podlewamy ok. szklanką wody, solimy i dusimy, aż kapusta będzie miękka.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Odcedzamy i ubijamy tłuczkiem na puree, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Boczek kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na jednej patelni wytapiamy boczek, na drugiej smażymy cebulę aż lekko się zarumieni.
- 1 łyżkę boczku z cebulą przekładamy do ugotowanej i odparowanej kapusty, mieszamy.
- Następnie kapustę dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
- Ziemniaki z kapustą rozkładamy na półmisku i polewamy boczkiem z cebulą.
- Podajemy same lub jako dodatek do mięsa. Danie posypane szczypiorkiem smakuje jeszcze lepiej.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Jak smażycie boczek na oddzielnej patelni, to Wam jeszcze sporo smalcu zostanie 🙂
Smacznego!
Coś dla mnie. Mniam😘
Nawet mama mówiła że dla Ciebie hehe, danie jest przepyszne.