Dawno nie było fileta z kurczaka, ostatnio akurat kupiłam by coś z niego przyrządzić. Mam też pieczarki, więc upiekę fileta z pieczarkami w sosie musztardowym. Zawsze to odmiana od zwyczajnie usmażonego bez dodatków. A jak smakuje, napiszę na końcu przepisu 🙂
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 150 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 ml wody
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Filet z piersi kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć mięso, usmażyć. Po usmażeniu mięso zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i pokroić na kawałeczki. Pieczarki oczyścić, pokroić w szerokie plastry.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić, a następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki i całość podsmażyć.
Dodać wodę, musztardę, śmietanę uprzednio rozmieszaną z niewielką ilością sosu musztardowego, włożyć mięso i dusić na małej mocy palnika przez około 10 minut – w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody.
Podawać z ulubionymi dodatkami oprószone natką pietruszki lub koperkiem.
Gotowe! 🙂
Obiecałam Wam napisać jak smakuje. Danie wyszło naprawdę smaczne. Jeszcze w miarę czuję smak, ale przez kolejne dni raczej już mało co poczuję, przez przeziębienie które mnie dopadło. No to tydzień załatwiony 🙂