Dawno nie robiłam dań z kurczakiem. Dziś zaprezentuję szybki i smaczny obiad. A takie są najlepsze, kiedy nie mamy czasu na siedzenie pół dnia w kuchni lub po prostu nam się nie chce 😀 A będzie to kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym.


- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 18%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku, oregano i bazylii
- sól, pieprz
- olej
- Filet umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
- Wszystko usmażyć na oleju na rumiano.
- Wodę wymieszać z mąką, dodać śmietanę, dobrze wymieszać, wlać na patelnię z mięsem i gotować mieszając aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodać zioła, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
- Można podawać z kaszą, ryżem czy ziemniakami.


Wyszło smaczne, sos dobrze doprawiony. Podałam z ryżem i ogórkami kiszonymi, mój ulubiony zestaw do tego typu dań.
Taka rada, w przepisie były 3 łyżki mąki, ale osobiście uważam, że sos wyszedł trochę za gęsty i trochę czuć tą konsystencję mączną, dlatego do swojego przepisu zmniejszyłam ilość łyżek mąki do max 2. Dodatkowo kiedy smażycie i zobaczycie, że będzie za gęste, to można dolać trochę wody. Wszystko zależy ile mięsa dodacie, wiecie, tak na oko, ale podobno na oko to chłop w szpitalu leżał 😀
Smacznego!