Na te danie przymierzam się od jakiegoś czasu. Dokładnie odkąd kupiłam gotowe danie z paczka, mrożonka, ale nie napiszę jakiej firmy, no chyba, że mi zapłacą 😀 Jest to makaron ze szpinakiem i pieczarkami. Tak bardzo mi to posmakowało, że postanowiłam zrobić z tego przepis.
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
2018-05-22 14:40:56
Składniki
- 180 g makaronu wstążki
- 200 g pieczarek
- 400 g szpinaku
- 100 g sera żółtego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
- Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie rumienimy na oleju.
- Pieczarki kroimy w plasterki. Dokładamy do cebuli i razem smażymy, do momentu aż będą gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy świeży, umyty i pokrojony szpinak. Smażymy aż stanie się miękki.
- Po wymieszaniu dodajemy ser. Gdy się rozpuści, wsypujemy ugotowany makaron. Całość chwilkę podgrzewamy i doprawiamy.
Notes
- Rada: makaron dodawajcie stopniowo, po trochu dodając i mieszając danie, ja dałam go trochę za dużo. Dobrze jest też makaron ugotować na sam koniec, wtedy nie zdąży się pozlepiać i będzie ładniej wyglądać.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Danie wyszło tak smaczne, jak te mrożone z paczka.
Smacznego!
Czy można dać mrożony szpinak
Można, tylko mrożony jest mniej smaczny, więc jak kto woli 🙂
Dzięki za odpowiedź.
Jaki ser dodać ?
Obojętnie jaki, może być Gouda w plasterkach 🙂
Mam pytanie czy to jest porcja dla jednej osoby czy da kilku bo nie wiem czy pomnażać skladniki?
Może być dla jednej, jak ktoś głodny, a mogą i 2 osoby zjeść 🙂
Wczoraj zrobiłem, pychotka ale potem był już za suchy i klejący, czym poprawić by dziś tak samo była trochę rzatsza potrawa?, dziękuję i pozdrawiam
Hehe też tak miewam 🙂 Na drugi dzień makaron jest już suchy i twardy. Najlepiej to odgrzać w mikrofalówce lub na patelni i zjeść 🙂 Może śmietany dodać lub dosmażyć świeżyć pieczarek, które puszczą trochę soku 🙂