Czerwień 🙂 Dziś będzie kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem. Wybór padł na te danie, gdyż wiadomo, że lubię szybkie i łatwe dania, a na dodatek zostało mi jeszcze trochę szpinaku. Takim daniem można się też nieźle najeść. Smakuje wyśmienicie!
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem
2018-02-06 12:50:43
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 200 g filetu z kurczaka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 100 g kaszy gryczanej
- szklanka wody
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 100 g szpinaku
- 1 kostka bulionu na włoszczyźnie
Przygotowanie
- Na dużej patelni podsmażyć posiekany czosnek, dodać posiekanego pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż por zmięknie.
- Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
- Na patelni przesunąć pora na bok, w wolne miejsce nałożyć kurczaka i obsmażyć.
- Wsypać suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorącą wodę, dodać kostkę bulionu na włoszczyźnie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Jak wody będzie za mało, to dolewać co jakiś czas.
- Dodać drobno posiekaną kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty, odparowując nadmiar płynu.
- Na koniec dodać opłukany i pokrojony szpinak, wymieszać i podgrzewać aż zwiędnie.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!
Pysznie wygląda to danie. Kaszotto jeszcze nie jadłam, ale szpinak uwielbiam! Zapraszam do mnie na szpinaczki: http://amismakuje.blogspot.com/
Też lubię szpinak i to od niedawna, kiedyś, zwłaszcza jak byłam mała, to mało co jadłam, teraz to się zmieniło. Fajnie, że ktoś znalazł mój blog i dał komentarz 🙂 Odwiedziłam też Twój blog, życzę powodzenia w prowadzeniu! 🙂