Miałam odpocząć od gotowania, a zobaczcie co robię, po bezsennej nocy układam przepis i lecę do sklepu po składniki. A zresztą i tak obiad zrobić trzeba. Dziś przepis na roladki z fileta kurczaka ze szpinakiem, serem feta, w sosie serowym.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym
2018-02-15 14:22:08
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 250 g szpinaku
- 50 g sera feta
- sól, pieprz
- olej
- masło
Przygotowanie
- Szpinak myjemy, siekamy i dusimy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut. Delikatnie solimy, ponieważ ser jest słony.
- Dodajemy rozkruszony ser feta (można zastąpić dwoma ząbkami czosnku), dokładnie mieszamy, podduszamy jeszcze razem ok. 3 minuty.
- Pierś kurczaka kroimy na polówki wzdłuż, każdą delikatnie rozbijamy. Z dużego podwójnego fileta zazwyczaj wychodzi 6 części. Oprószamy solą i pieprzem.
- Po całości mięsa rozsmarowujemy farsz szpinakowy.
- Zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy kawałeczki masła.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.
- Po upieczeniu zlewamy z naczynia soki i zachowujemy do sosu serowego.
- Wyjmujemy wykałaczki i podajemy na talerzu z ziemniakami i polewamy sosem serowym.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Sos serowy
2018-02-15 14:28:16
Składniki
- 1 mała cebula
- masło
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g sera topionego np. śmietankowy, ziołowy, emmentaler
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, oregano
Przygotowanie
- W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Gdy będzie miękka, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Zagotować, następnie gotować przez ok. 2 minuty.
- Dodać rozdrobniony ser topiony i mieszając gotować na małym ogniu aż składniki się połączą i utworzą sos.
- W międzyczasie dodać też soki z pieczeni. Jeśli sos wychodzi za gęsty można rozcieńczać go mlekiem, jeśli za rzadki, można go dłużej podgotować.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Można dodać mniej szpinaku, bo mi wyszło trochę za dużo i wychodził bokami. W sumie to nic takiego, bo lubię dużo szpinaku.
Może nie wyglądają one jak pierwsza klasa, ale zapewniam, że smakują wyśmienicie! 🙂
Smacznego!