Jako, że najlepiej nie marnować jedzenia i to co zostało z wczoraj, wykorzystać na kolejny dzień. Więc została mi biała kapusta i zrobię z niej zupę warzywną z mięsem.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!

Zupa warzywna z mięsem
2018-01-28 15:49:19

Składniki
- ok. 150 g białej kapusty
- 1 kostka rosołowa
- 300 g mięsa (np. fileta z kurczaka)
- kilka ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 por
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Obierz i umyj ziemniaki, marchew i seler. Pokrój w kostkę, kapustę też.
- Kostkę rosołową rozpuść w 2 l gotującej się wody.
- Dodaj warzywa do garnka, gotuj na średnim ogniu.
- Pora umyj, pokrój w krążki, zeszklij na oleju i również dodaj do zupy.
- Gotuj do miękkości warzyw.
- Dodaj mięso pokrojone w kostkę. Jeśli jest to filet, to najlepiej ugotować pokrojonego w kostkę w oddzielnym garnuszku, odlać na sitko, przepłukać zimną wodą i dodać przed końcem gotowania do zupy. Chodzi o to, że jak filet się gotuje, to zostawia na wodzie taki biały szum i gdyby od razu do zupy dodać, to nie ładnie by to wyglądało.
- Gotuj jeszcze kilka minut, aż warzywa i mięso będzie dobre.
- Przed końcem gotowania dodaj do garnka natkę pietruszki.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Wyszła pyszna!
Wlałam trochę powyżej 2l wody i dorzuciłam jeszcze pół kostki rosołowej. Czym więcej wody dolewacie, by rozrzedzić zupę, to należy pamiętać o większej ilości przypraw.
Smacznego!