Dość często robię te danie, ale zupełnie o nim zapomniałam i muszę to nadrobić, bo nie miałam go na blogu. Mowa o gulaszu wieprzowym. Pyszne i syte jedzenie, a i płeć męska się naje 😀
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Gulasz wieprzowy
2018-02-07 13:50:36
Czas gotowania
1 hr
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego lub szynki
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka groszku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i pokroić.
- Na patelni zeszklić osoloną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną na kawałeczki czerwoną paprykę, pieczarki i smażyć do miękkości przez kilka minut.
- Na drugą patelnię włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając. Czym dłużej smażycie, tym krócej będzie się później gulasz gotował.
- Zagotować wodę w garnku. Wody ma być tylko tyle, by przykryło składniki, nie za dużo. Dodać podsmażone mięso, cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki.
- Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano.
- Przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez około godzinę, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i groszek, wymieszać, zagotować, sprawdzić doprawienie solą. Przykryć i gotować jeszcze przez kilkanaście minut, do miękkości mięsa.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Gotowałam tylko 40 minut, gdyż mięso na patelni dość dobrze przysmażyłam i gulasz wyszedł miękki.
Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką do smaku. Mi wystarczy sam gulasz, ma w sobie warzywa i sam w sobie jest pyszny 🙂
Bon Appetit!