Danie, które dość często robię, kiedy chcę coś na szybko zjeść lub po prostu kiedy mam na nie ochotę, gdyż jest smaczne 🙂 Zapraszam na przepis z warzywami chińskimi, kurczakiem i ryżem.
Składniki:
- ok. 400 g filetu z kurczaka
- mrożone warzywa chińskie na patelnię lub włoszczyzna
- torebka ryżu
- sól, pieprz, curry do smaku
- olej
Wstawiamy ryż do rondelka w torebce do ugotowania. Czas gotowania jest na opakowaniu, biały ryż ok. 15 minut.
Filet myjemy, kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.
Dodajemy po chwili mieszankę warzyw, przewracamy co jakiś czas, niech mięso i warzywa z każdej strony dobrze się podsmażą.
Dodajemy sól, pieprz, curry, które doda smaku potrawie.
Ugotowany ryż wysypujemy z torebki prosto na patelnię i mieszamy wszystko.
Smażymy jeszcze z kilka minut.
Gotowe. Smacznego!
Te przepisy na chińszczyznę, to dla leniwych, ja robię od podstaw sama, czyli żadne mrożonki
To przepis na szybki obiad. Owszem, można też swoje warzywa pokroić i dodać.