To mój osobisty przepis. Nie żebym roszczyła sobie prawo do niego, bo to przecież kurczak, zwyczajny kurczak często goszczący na naszych stołach 🙂 Mój ulubiony przepis na kurczaka, to dodanie marchewki i cebulki, takie przypieczone warzywa są wykwintne! 😀
Te wyrąbane w kosmos śliczne naczynia, są od Erinaco.pl, polecam jak najbardziej. Mam w czym focić na dłuższy czas, więc wielkie podziękowania dla Erinaco za tak wspaniałe dobrodziejstwa!
Składniki:
- 1kg udek lub podudzi kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
- masło do posmarowania naczynia
Udka myjemy. Nie, nie idź do łazienki, chodzi o udka kurczaka.
Udka kładziemy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem z każdej strony.
Kroimy na kawałeczki marchewkę i cebulkę. Posypujemy tymi warzywami udka. Tak na gęsto porozrzucajcie po udkach i wokół. Warzywa też możecie trochę posypać solą i pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika z termoobiegiem.
Pieczemy około godziny. W sumie to nie mam stałej godziny pieczenia, po prostu przyklejam się do piekarnika i oglądam proces pieczenia jak Klan na TVP1.
Dobra, bo mnie posądzicie o oglądanie tego. W tym czasie wolę w coś pograć czy powisieć na fejsie.
Kurczaka podaję z ziemniakami i jakąś sałatką. Uwielbiam mizerię z ogórków i pomidorów. Ale dziś będzie wczorajsza sałatkę, której zostało multum.
Smacznego!
Surowymi warzywami posypać kurczaka? Nie zeschną się?
Nie, na zdjęciach jak widać są miękkie, w sosie 🙂