Robiłam już kotlety, pulpety w różnych wydaniach i wszystkie mi smakują. Dziś przyrządzę pulpety w sosie koperkowym. Danie, po którym nie będę głodna, bo trochę ich wszamię 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- cebula starta na najmniejszych oczkach
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- przyprawa do mięs
- sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku
- mąka do obtoczenia
Sos koperkowy:
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- około 1 litra wody
- kawałek pietruszki, selera
Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedną łyżką bułki tartej, startą cebulą, przyprawami i natką koperku lub pietruszki.
Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną, do której dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. Pulpety gotujemy przez około 15-20 min.
W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety.
W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ją gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy do pulpetów), gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku.
Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby się ogrzały.
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub z kaszą.
Wyszły bardzo smaczne. Taką wersję pulpetów lubię najbardziej 🙂
Smacznego!