Uwielbiam to danie. Robiłam już dużo razy, aż dziwne, że dopiero teraz trafią na bloga. Jeśli lubicie klasyczne gołąbki, to gołąbki bez zawijania również pokochacie 🙂
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Gołąbki bez zawijania
2018-01-29 14:13:50
Czas gotowania
30 min
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- pół główki małej kapusty
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 jajko
- przyprawa do mięs
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj ryż w torebce.
- Mięso przełóż do miski, dobrze rozciśnij widelcem, by nie było gródek. Dodaj rozbite jajko.
- Poszatkuj drobno kapustę.
- Kapustę dodaj do miski z mięsem i wymieszaj razem z ugotowanym ryżem, przyprawą do mięs, solą, pieprzem.
- Uformuj gołąbki, większe niż duże kotlety.
- Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie przewracając.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody (300 ml), dopraw solą i pieprzem i zalej gołąbki.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody (200 ml) w zależności od potrzeb. Jak zabraknie wody, to wlewam do miseczki, razem z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem i podlewam gołąbki co jakiś czas, by ciągle dusiły się w tym sosie.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Gotowe. Mi wyszło około 10 sztuk. Można podawać z ziemniakami. Smacznego!