Przepisów z pulpetami mam kilka, bo ich nigdy dosyć. Danie proste, smaczne i można się najeść na cały dzień. Dziś będą pulpety zapiekane na ryżu. Takiej wersji jeszcze nigdy nie robiłam i trzeba spróbować 🙂
Przy okazji pochwalę się pięknymi tłami do fotografii blogowej, które mi ostatnio przysłali i na które czekałam z niecierpliwością. Są duże i solidne, na świetnym papierze, a wzorów jest tyle do wyboru, że chciałoby się mieć wszystkie.
Oto sklep w którym można je nabyć w bardzo dobrej cenie: www.colormachine.pl Są tam też tła większe, do studia fotograficznego, do fotografii np. ludzi. Szczerze polecam! Zresztą przez najbliższe dni zaprezentuję jakie tła zamówiłam i jak się prezentują na zdjęciach 🙂
- 500 g mięsa mielonego
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- przyprawa do mięs
- 3 torebki po 100 g suchego ryżu
- 1 marchew
- 150 g sera żółtego
- ok. 900 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki musztardy
- Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, przyprawą do mięs.
- Mieszamy dokładnie i formujemy pulpeciki.
- Tarkujemy marchewkę do miski, dodajemy do niej ryż, mieszamy i wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Na ryżu układamy pulpeciki.
- Do miski wlewamy bulion (woda z kostką bulionu warzywnego), dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami.
- Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni, na około godzinę.
- Następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 minut.
Smacznego!
Jutro robię 👏
Właśnie jestem w trakcie realizacji
Życzę smacznego! 🙂