Lubię takie przekąski typu krążki cebulowe, brokuły w panierce itp., więc nie przejdę obojętnie obok przepisu na chrupiące pieczarki w serowym cieście. Jest to świetna przekąska na każdą porę dnia i wtedy kiedy chcemy przygotować przysmaki dla gości.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 płaskie łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- bułka tarta
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser żółty. Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, maczamy w cieście.
Następnie obtaczamy w bułce tartej.
Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Ważne aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gotowe. To mój obiad, ale oczywiście później coś sobie jeszcze przyrządzę, bo samymi pieczarkami nie najem się 🙂
Wyszły smaczne, aczkolwiek z takich dań wolę brokuły w panierce. Pieczarki w środku przez panierkę nie są dobrze usmażone, gdyż ciężko by środek był dobrze usmażony, nie narażając na przysmażenie panierki, więc wychodzą takie wpół surowe. No chyba że trzeba na maksymalnym ogniu i dłużej smażyć, ja nie mogłam, gdyż w międzyczasie panierowałam resztę panierek, robiłam sos i ogarniałam kuchnię, więc manewrowałam ogniem co jakiś czas, sprawdzając by za bardzo nie przysmażyć panierki.
Smacznego!