Lubię pulpety, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Orientalny smak w połączeniu z pulpetami przyciągnął moją uwagę do tego stopnia, że nie mogę dłużej czekać z przyrządzeniem tej potrawy 🙂
Składniki:
Pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki bułki tartej
- przyprawa do mięs
- 1-2 szklanki wody
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
Warzywa:
- 450 g warzywnej mieszanki chińskiej
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
ugotowany ryż
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę i śmietanę. Wsypać bułkę tartą oraz sól, pieprz, przyprawę do mięsa. Wyrobić masę mięsną.
Dłońmi formować małe pulpeciki, każdego obtaczać w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na rumiano.
Warzywa:
Do mięsa dodać mrożone warzywa oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Smażyć kolejne około 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
Wlać wodę (1-2 szklanki) i dusić do miękkości warzyw.
Doprawić curry, papryką w proszku, solą, pieprzem.
Danie podawać na gorąco z ryżem.
Bardzo mi posmakowały! Takie połączenie lubię 🙂
Smacznego!
Orient Express. Wyglądają naprawdę azjatycki😉