Lubię wszelkiego rodzaju placki, kotlety, z różnymi dodatkami. Wiem, że jak narobię, to wyjdzie tak dużo, że jedzenia będzie na 2 dni. Dziś usmażę placuszki z kaszy manny, z marchewką i groszkiem. Właśnie jem i są tak przepyszne, że zrobiłam drugą porcję!
Składniki (ok. 7 placków):
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki konserwowej marchewki z groszkiem
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kaszę manną wymieszać z mlekiem (bez gotowania, prosto z kartonu). Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Jeśli wyjdzie Wam za rzadkie, to dosypcie kaszy, a jak za gęste, to dolejcie mleka.
Do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki – wykładać nieduże porcje ciasta.
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Nasmażyłam dwie porcje, bo tak mi posmakowały, że nie zadowoliłabym się kilkoma 🙂
Super smakują z sosem czosnkowym własnej roboty, Mniam!
Smacznego!