Robiłam kiedyś te burgery i mi posmakowały, a przypomniałam sobie, że nie mam ich na blogu, wiec zrobię je ponownie. Dość szybka robota i smaczna przekąska na każdą porę dnia 🙂
Składniki:
- 160 g kaszy kuskus
- 120 g startego sera żółtego
- 100 g sera białego rozdrobionego widelcem
- 1 starta marchewka (na grubych oczkach tarki)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 młode cebulki z grubym szczypiorem (cienko pokrojone)
- sól, pieprz, czosnek lub curry
Namoczyć kuskus według przepisu na opakowaniu (kilka minut).
Do ostudzonej kaszy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Przyprawić i zwilżonymi rękami formować kotleciki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podawać można z sosem czosnkowym.
Ja zrobiłam 2 wersje, połowę z czosnkiem, połowę z curry, bo jako kobieta nie potrafiłam się zdecydować 😀 Te z czosnkiem wyszły delikatniejsze w smaku, te z curry bardziej ostre. Osobiście wolę te delikatniejsze.
Smacznego!