Od czasu do czasu trzeba zrobić zupę. No dobra, przyznam się, znowu nie miałam pomysłu na obiad, czasem mam wrażenie, że już kończą mi się przepisy 😀 A krupnik dobry jest i zdrowy. Właśnie zjadłam i wyszedł przepyszny! Mogę śmiało dodać do listy ulubionych zup.
Składniki:
- 2 litry wody
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 300 g piersi kurczaka
- włoszczyzna: gruby plaster cebuli, mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek liścia kapusty
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 łyżki masła
- 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie
- pół kostki rosołowej
- sól, pieprz
Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 – 3 cm kawałki. Zagotować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut.
Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez około 15 minut.
Włożyć obrane i pokrojone na plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gotować przez 5 minut.
Dodać masło, listek laurowy, ziele angielskie, pół kostki rosołowej oraz kaszę jęczmienną.
Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 – 5 minuty), gotować zupę co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 minut.
Odstawić z ognia. Zupę można posypać posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.
Smacznego!