Ostatnio opadam z sił, senność, osłabienie, problemy ze snem, bóle głowy, nie pozwalają mi cokolwiek robić. Ledwo zrobię coś szybkiego na obiad by nie paść z głodu. Mogą to być skutki przemęczenia bądź cokolwiek innego. Dlatego mogę gotować na bloga tylko jak mam trochę więcej sił.
Dziś będą krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem, do tego sos czosnkowy. Mam już trochę krokietów na blogu, ale z innym farszem. Jestem po jedzeniu i szczerze – przepyszne!!
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem
2018-02-28 14:52:47
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- kilka plasterków sera żółtego
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
- Wodę odlewamy a ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia, przepuszczamy przez praskę lub ciskamy widelcem, dodajemy jajko, obie mąki oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na gładkie ciasto, byle nie za długo.
- W międzyczasie jak ziemniaki stygną, przygotowujemy farsz. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do odparowania całego płynu.
- Przygotowane ciasto dzielimy na kilka równych części (mi wyszło 8). Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rozpłaszczamy każdy kawałek na grubość ok 1 cm. Na środek nakładamy kawałek sera (ja dałam kilka małych kawałków) oraz część podsmażonych pieczarek z cebulą, zlepiamy boki oraz końce i rolujemy nadając kształt krokieta.
- Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!