Dziś na spontanie, zupełnie nie planowane. Facet zachciał kartacze i dodam, że on większość zrobił, ja pomagałam i robiłam za fotografa. Więc wspólnymi siłami wyszły słynne z Podlasia – kartacze, inna nazwa to „cepeliny”. Dla tych którzy nie słyszeli to są to takie jakby duże pyzy z mięsem.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Kartacze
2018-02-25 23:08:19
Czas gotowania
40 min
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- kilka ziemniaków ugotowanych
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do mięs
- sól, pieprz
- jajko
- 2 cebule, boczek wędzony
Przygotowanie
- Wstawić kilka ziemniaków do gotowania.
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcedzić przez czystą szmatkę, soku nie wylewać.
- Krochmal z soku po ziemniakach dodać do surowych ziemniaków.
- Ugotowane ziemniaki pociskać w misce na puree i również dodać do surowych ziemniaków, trochę posolić.
- Mięso mielone przełożyć do miski, pociskać, dodać sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko, pomieszać.
- Formować kartacze i nadziewać farszem mięsnym.
- Do gotującej się, lekko osolonej wody, w dużym garnku wkładać ostrożnie kartacze.
- Gotować około 40 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą.
- Polewać przysmażoną cebulką i boczkiem.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!