Kolejna zapiekanka do kolekcji, a ich nigdy dosyć, można się dobrze najeść. Tym razem upiekę zapiekankę z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym. Wyszła pyszna!

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
2018-02-21 14:37:53

Składniki
- ok 1 kg ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 1 por
- łyżka koncentratu pomidorowego
- masło
- 1/3 szklanki mleka
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej i 1 łyż. ostrej
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
- Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy przez chwilę.
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę.
- Do puree dodajemy por i mieszamy.
- Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree.
- Całość wygładzamy i posypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekamy około 40 minut w temp 180 C.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/



Smacznego!