Czas wykorzystać mięso jakie mam w zamrażarce i padło na mięso mielone, z którego zrobię kotlety, ale nie takie zwyczajne, bo z farszem w środku, z pieczarkami i serem żółtym. Może być smacznie 🙂 Edit: I jest baardzo smacznie, zjadłam jeden duży kotlet i mam ochotę na kolejnego, a tak dużych kotletów jeszcze w życiu nie robiłam 🙂
Akurat jak robiłam, to było dość jasno, nawet miejscami słonko wychodziło, jak tylko skończyłam robić, coś koło południa – mrok… I męcz się, wyginaj, kombinuj, rób zdjęcia i trzymaj firankę w górze, opierając się o blendę, by chociaż troszkę światła wleciało. Uroki jesieni, kiedy to wstajesz z rańca i zaczynasz robić obiad już od 9:00, a przed południem już jest ciemno 🙂
Podczas nakładania kotletów na talerz, do zdjęć, tłuszcz spadł na moje ukochane drewienko z logiem, smuteczek 🙁 Z drugiej strony dobrze, że nie pierwszego dnia i dobrze, że po boku a nie na środku, zawsze to można wymazać w programie.
Dobra koniec smuteczków, smakowało? Smakowało! I nie ma co ględzić 😀
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe ok. 500 g
- przyprawa do mięsa
- jajko
- kajzerka namoczona w mleku
- pieczarki ok. 7 szt.
- ser żółty, starty 50 g
- posiekana natka pietruszki, 1 łyżka
- bułka tarta
- sól, pieprz czarny
- olej
Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dopraw przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i wyrób jednolitą masę.
Pieczarki oraz ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż starte pieczarki. Dopraw do smaku pieprzem, wystudź, a następnie dodaj starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszaj.
Mięso podziel na kilka części, na każdą z nich nałóż porcję pieczarek. Farsz oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety. Mi wyszło 7 dużych kotletów. Spłaszczamy mięso i na środek kładziemy farsz, a potem delikatnie, ostrożnie zawijamy do środka farsz i zlepiamy kotlety. Myślałam że będzie z tym problem, ale poszło dobrze.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Podawaj na ciepło.
Smacznego!