Jest to moja ulubiona ryba – łosoś. Robię ją co jakiś czas, ale do tanich nie należy. Nie napiszę ile dzisiejszy obiad kosztował 😀 W Biedrze nie było, mega kolejki, to w supermarkecie duże płaty ryby sprzedawali, więc trochę tego wyszło. Łososia lubię zjeść ze szpinakiem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Łosoś ze szpinakiem
2018-02-24 13:26:01
Składniki
- ok. 500 g łososia
- opakowanie szpinaku
- czosnek (3-4 ząbki)
- śmietana (1 łyżka)
- cytryna (kilka plasterków)
- masło (ok. 2-3 łyżki)
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Szpinak umyć, posiekać, wrzucić na patelnię, smażyć do miękkości z kilka minut.
- W czasie kiedy smażymy szpinak, na drugą patelnię dodajemy ok. 2-3 łyżki masła, dodajemy z 3-4 ząbki pokrojonego czosnku i podsmażamy, aż się zarumieni, nie za długo, by nie przysmażyć za mocno, gdyż będzie gorzki. Dodać do szpinaku, pomieszać, dodać ok. 1 łyżki śmietany i chwilę smażyć.
- Z łososia zeskrobać łuski ze skóry, umyć. Pokroić na kawałki.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, położyć łososia.
- Przyprawić łososia solą, pieprzem, położyć koperek, plasterki cytryny. Na wierzch można też położyć jeszcze trochę masła.
- Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około pół godziny.
- Podawać ze szpinakiem i ziemniakami lub ryżem. Można też jeszcze pokropić cytryną.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Pychotka! 🙂