Dzień trzeci: kapusta… i w końcu pozbędę się z lodówki bo zalega. Mam już na blogu tego typu dania jak bigos czy kapusta po chłopsku, w których skład jest podobny. Ale ten co teraz zrobię, to moje ulubione danie jednogarnkowe – chłopski garnek. Biała kapusta, kiełbasa, papryka, ziemniaki, itp, itd. mniam. Ugotowałam w największym garnku jaki miałam, wyszło tego naprawdę dużo i jest tak pyszne, że zazwyczaj znika tego samego dnia.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Chłopski garnek
2018-01-28 15:44:15
Czas gotowania
25 min
Składniki
- 1 główka małej kapusty białej
- ziemniaki (ok. 6 sztuk)
- kiełbasa ok. 400 g
- 1 papryka czerwona
- tymianek 1 łyżeczka
- bazylia otarta 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- pieprz, sól
- papryka ostra pół łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
Przygotowanie
- Kiełbasę pokroić w półksiężyce, ziemniaki i paprykę w średnią kostkę, kapustę poszatkować.
- Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać paprykę i smażyć razem kilka minut.
- Do garnka dodać ziemniaki i kapustę, dobrze wymieszać. Kapusty daję prawie cały garnek, licząc że ziemniaki są na dnie, a na wierzchu kapusta poszatkowana. Zostawiam tylko trochę miejsca na kiełbasę i paprykę i tyle, by się w miarę łatwo dało mieszać.
- Zalać całe danie wodą (ok 500 ml, tak by nie było za rzadkie, ale też by się nie przysmaliło na dnie garnka), zagotować, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy.
- Po kilku minutach dodać kiełbasę i paprykę, wymieszać.
- Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 25 min (do miękkości ziemniaków), od czasu do czasu mieszając.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!
Szukałam tego przepisu od dawna. Miałam kiedyś przepis na takie danie z jakiejś gazety, ale mi zaginął. W tamtym przepisie była chyba kapusta włoska i taką teraz mam przygotowaną. Zrobię ją z Pani przepisu i zobaczymy czy tak samo smakuje.