Dziś będzie bigos. Z kiszonej kapusty, z białą fasolą, pieczarkami i kiełbaską. Nigdy nie robiłam takiego bigosu, ale już wiem, że będzie gościł u mnie częściej, bo wyszedł przepyszny!
Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
- puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- kiełbasa (opcjonalnie)
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- pieprz, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- olej do smażenia
Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia.
Gotuję 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie część wody odlewam.
Obraną cebulę siekam drobno, obrane pieczarki kroję w paseczki, kiełbasę kroję na kawałki, wszystko przesmażam na patelni, dodaję do kapusty razem z przecierem pomidorowym, przyprawiam.
Gotuję jeszcze z kilka minut, na końcu dodaję odsączoną fasolę.
Można podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!