Ziemniaki z chrupiącą skórką upieczone w piekarniku, będą ciekawą odmianą od zwyczajnie ugotowanych ziemniaków i są tak smaczne, że nawet same można jeść, z dodatkiem sosu czosnkowego.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
2018-03-20 20:25:57
Składniki
- kilogram ziemniaków
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie wymyj i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki, nie ma potrzeby ich obierania.
- Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi i przełóż do garnka z wodą.
- Zagotuj wodę i dodaj soli do smaku.
- Gotuj ok. 5-7 minut aż do uzyskania miękkości w połowie ziemniaka. Nie można dopuścić, żeby powierzchnia ziemniaków się kruszyła. Mają być tylko delikatnie podgotowane.
- Gotowe ziemniaki delikatnie odcedź i odstaw, żeby nieco się ostudziły.
- Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni.
- Odmierz olej i przelej do małej miski. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Przestudzone ziemniaki włóż do większej miski i polej je olejową miksturą. Używając dłoni delikatnie rozprowadź przyprawy po wszystkich ziemniakach.
- Przygotuj blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ziemniaki tak, żeby nie stykały się ze sobą (chociaż ciężko zrobić to z taką ilością).
- Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/