Mam ochotę na coś słodkiego. Rzadko jem słodkie, więc przyszedł odpowiedni czas. Przedstawiam Wam przepis na mini pączki serowe, przepyszna przekąska na każdą porę.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wkładamy rozdrobniony widelcem ser biały, wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę oraz wbijamy jajka. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt lekkie, to dosypujemy trochę mąki.
Całość mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dłonie oprószamy mąką, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy porcjami pączki. Oleju wlewamy dość dużo, tak by chociaż w połowie zakryły pączki. Lepiej mniejszy garnek, wtedy nie trzeba lać aż tyle oleju.
Smażymy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Właśnie jestem po zjedzeniu kilku i wyszły jeszcze smaczniejsze niż sobie wyobrażałam! I już wiem, że będę je dość często robiła, bo jest to proste i szybkie. Jedyne „ale” to takie, że przy smażeniu oleju w garnku, ten olej strzelał jak na wojnie, a ja uciekłam za drzwi. Więc smażył moj facet, a ja schowałam się jak mała myszka 😀 No ale dobra, następnym razem pokonam strach przed strzelającym olejem 😀
Pyyyychotka! 🙂