Dawno nie było mięska i karkówki. Nie licząc wczorajszych, niedzielnych schabowych. Mam przepis na sznycle z karkówki zapiekane w sosie. Taka miękka karkóweczka w sosie będzie mniam 🙂
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Sznycle z karkówki zapiekane w sosie
2018-03-19 14:54:34
Składniki
- 600-700 g karkówki
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 100 g serka topionego
- 330 ml śmietany kremówki
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm.
- Każdy plasterek karkówki lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i obsmażyć karkówkę na lekko rumiany kolor z obu stron.
- Do dużego garnka przełożyć mięso i podlać wodą, tak by lekko mięso było zakryte i dusić pod przykryciem aż będzie miękkie. U mnie to dość długo trwało, około godziny.
- Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki ostrej i słodkiej.
- Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem.
- Mięso przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie dodać podsmażone pieczarki i na wierzch polać sosem.
- Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. Trwa to około kilkanaście minut.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/