Moja ulubiona surówka, z kapustą pekińską, marchewką, szczypiorkiem, koperkiem i majonezem. Ostatnio robię ją dość często, dziś zrobiłam do obiadu, bardzo mi smakuje i jej wykonanie jest szybkie.
Składniki:
- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- szczypiorek
- koperek
- 1 łyżka majonezu
- cytryna do smaku
- sól, pieprz
Z kapusty pekińskiej odrywam kilka liści, myję, odkrajam białą łodygę, szatkuję nożem na drobno. Wrzucam do dużej miski.
Tarkuję marchewkę, dodaję do miski, lub bezpośrednio tarkuję do miski, mieszam.
Kroję szczypiorek i koperek, wrzucam do miski.
Dodaję łyżkę majonezu. Staram się dodać mniej, a i tak zawsze wychodzi rzadsza, więc myślę, że łyżka , półtorej wystarczy. Mieszam i przyprawiam solą, pieprzem. Dodaję kilka kropel cytryny, która nadaje smak surówce, mieszam dokładnie.
Przed podaniem najlepiej odstawić do lodówki, chociaż i ciepła dobrze smakuje, a tak serio to nie wiem, ale i tak wstawiam do lodówki, to dłużej pożyje 😀
No i gotowe, podajemy do obiadu, a jak ktoś lubi to może samą wpierniczać 😀