Z rana słoneczko świeci, chyba już wiosna. W nocy jeszcze trochę śniegu dosypało, dla mnie widok piękny. Na szybciora piszę przepis, w międzyczasie jedząc śniadanie. Odkąd biorę leki, jestem zmuszona jeść śniadania, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dobra, co Was obchodzą pogaduszki, jak głodni jesteście. Dziś będą stripsy jak z KFC, a dodatkiem będą pieczone ziemniaczki. A kto nie lubi kurczaczków z KFC? Dzieci na pewno!
- 2 duże filety z kurczaka (najlepiej same polędwiczki)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- pół łyżeczki curry
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- sól
- Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy w paski i delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli używamy samych polędwiczek to ich nie rozbijamy). Przekładamy do miski.
- Suche składniki marynaty (1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku, pół łyżeczki curry) mieszamy i posypujemy paski kurczaka.
- Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, bądź tak jak ja robię, nie czekam.
- Mąkę mieszamy ze szczyptą pieprzu cayenne lub słodkiej papryki, solą, jajkiem i mlekiem. Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Masę wylewamy na stripsy. Mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
- Wyjmujemy i każdy pasek obtaczamy w mące i od razu wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy partiami na złoty kolor.
- Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy z frytkami, ziemniaczkami, ulubionymi sosami, surówką Colesław.
Przepis na pieczone ziemniaczki: www.kuchniarewelka.pl/pieczone-ziemniaki-z-chrupiaca-skorka
Przepis na surówkę Colesław: www.kuchniarewelka.pl/surowka-coleslaw
Przepis na sos czosnkowy: www.kuchniarewelka.pl/krazki-cebulowe-z-sosem-czosnkowym
Wyszły przepyszne!
Smacznego!
Bardzo smaczne polecam robię z tego przepisu i synek ma uśmiech od ucha do ucha polecam
Robie juz 4 raz i za kazdym razem wszystko szybko znika -super przepis ,polecam 🙂
Przepyszne! Polecam!
Myślisz że jeśli zrobię je rano a przed podaniem odgrzeje w piekarniku będą równie smaczne?
Pewnie tak 🙂 Chociaż szybciej będzie podgrzać w mikrofalówce lub na patelni. Większość dań odgrzewam w mikrofalówce 🙂