Teraz coś na słodko – Rosyjskie syrniki. Łatwe i szybkie do przygotowania, a co najważniejsze – smaczne!
Składniki:
- 250 g twarogu (ok. 7 porcji syrników)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- jajko
W misce rozdrabniamy twaróg widelcem. Wsypujemy 2 łyżki cukru, rozbijamy i dodajemy jajko, mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Z tej masy formujemy placki. Deskę posypujemy mąką, by się placki nie poprzyklejały. Dużą łyżką nabieramy masę, kładziemy na deskę, oprószamy lekko mąką i formujemy placuszki.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy placuszki, zmniejszamy ogień i smażymy. Przewracamy na drugą stronę jak się ładnie zarumienią. Gotowe! Przekąska w sam raz na kolację 🙂
Brzmi aż za łatwo 🙂 Kusisz oj kusisz REwelka, jak nic pozostaje lecieć do sklepu po twaróg.
Leć, leć, niedługo i ja polecę bo zachciało mi się je zrobić ponownie 🙂